Haberler
Anjelika'dan ‘Türk Marşı Varyasyonu’

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı coşku içinde kutladık
Bursa Hakimiyet - 07 Kasım 2012

Şimdi cumartesi günü büyük önder, ulusal kahramanımız M.K.Atatürk'ün ölüm yıldönümü var.
Asırlar öncesinden bu yana Türkler'in dünyaya ün salan kahramanlıkları hep dillerde.
Ünlü besteci Mozart'ın Türk Marşı ile bu belgeli zaten.
Ünlü besteci ve piyanist Anjelika Akbar da şimdi yeni bir şaheser daha yarattı. 'Mozart'ın Türk Marşı jaryasyonu'..
Yaşadığımız böylesi önemli günlerde bundan söz etmeden geçemem.
Anjelika piyano konçertoları ve senfonik besteleri ile kendini kanıtlamış bir müzisyen olsa da, klasik eserlere sıradışı yorumlarıyla da tanınıyor.
Müzik listelerinin ilk sırasından aylarca inmeyen Bach A L'Orientale buna bir örnek.
Ünlü piyanistle bir yaz tatilinde Antalya'da tanışmıştım.
Minik ve sevimli oğlu Yürek, annesiyle rengarenk begonvilli yolda el ele yürürken 'bakağ mısınız, bakağ mısınız, şu çiçeklere, kelebeklere, gökyüzünün güzelliğine bakağ mısınız?' derken annesi adı gibi yüreği de sevgi dolu sevimli oğlunun yanaklarına birer öpücük kondurmuştu. Bu manzara belleğimdedir hep.
Batı klasik müzik eğitimini doğduğu Rusya'da 'harika  çocuk' statüsüyle alan ve eğitimini doktora unvanını alarak tamamlayan Anjelika o yıllar Antalya'da miniklere piyano dersleri veriyordu.
Türkiye'ye gelip yerleşince doğu müzik kültüründen etkilendiğini söylemişti.
Çalışmalarını izledim hep.

Türk ve doğu ezgilerine, enstrümanlarına yer verdiği eserlerini tüm dünyada tanınan etnik müzik üstatlarıyla sürdüren Anjelika, Erkan Oğur, Aziz Şenol Filiz, Yinon Muallem, Zara, Mısırlı Ahmet, Burcu Karadağ, Mehmet ve Hamdi Akatay, ayrıca Shankar Bhattacharya ve Topluluğu yakın bir işbirliğinde devam etti.
Son çalışması 'Dünyanın en iyi tanıdığı klasik müzik eseri' tanımlamasını rahatlıkla yapabilecek Mozart'ın 'Türk Marşı' adlı eserin doğu perküsyonları ve Türk müziği ezgileri ile harmanladığı "Türk Marşı Varyasyonu."
Anjelika yeni çalışmasıyla ilgili gönderdiği bültende 'Türk Marşı Varyasyonu aslında bir Türkiye mozaiği benim için. Türkiye'deki çok renklilik, çok seslilik ve çok kültürlülük beni geldiğimden beri etkiledi ve etkilemeye devam ediyor.

Spontane bir şekilde gelişen bu düzenleme sürecinde binlerce kez seslendirdiğim Türk Marşı'nın içine klasik tınılar dışında caz, ilahi, tango, halk dansları dahil oldu; yani Türkiye müzik haritası genel hatlar ile bu uyarlamanın içinde vücut buldu.
Bir de ritim çeşitliliği ile perküsyonları ekleyince, benim için de beklemediğim ve değişik bir yorum oldu' diyor.
www.Youtube.com internet sitesine yeni yüklenen 'Mozart-Anjelika Akbar 'Turkish March Variation/Türk Marşı Varyasyonu' geniş bir hayran kitlesine kesinlikle ulaşır.
Dinledim.. Gerçekten çok hoş..
Okurlarıma öneririm.

'Saraydan Kız Kaçırma' eseriyle oryantalizme, doğu gizemine her zaman ilgi duyan Mozart, Türkiye'ye gelseydi, belki de Türk Marşı'nı daha farklı bestelerdi, kim bilir?..
Anjelika, Türk Marşı Varyasyonu üzerine yakında bir de klip çektirmeyi planladığını belirtiyor.
Başarılar.